Kako prepoznati da je zona komfora postala preugodna 

2018-09-13

Osjećaj je naš GPS, naš putokaz i jedino što je važno da osluškujemo i vodimo se njime. Znate li ga slušati?


Puno se priča o "zoni komfora" te je to postalo kao neki osnovni i nužni preduvijet za uspjeh. Odnosno, čak se na neki način i kritički odnosi prema onima koji nikako da izađu iz svoje zone komfora.

Po meni zona komfora je jedno vrlo ugodno "mjesto", u kojem se u ovom trenutku svoga života nalazimo i živimo. Taj "trenutni" period može trajati i nekoliko godina. No, i to je dio procesa rasta naše duše koja je na ovoj planeti došla po iskustva koja je izabrala živjeti.

Zona komfora je jedno vrlo sigurno mjesto za život gdje smo mi okruženi našim navikama i odnosima a koja nam trenutno jako dobro služe. Pa, što god to za svakoga od nas značilo.

Ako osvijestimo da se nalazimo u jednoj tako sigurnoj zoni gdje nema mjesta promjenama, a da se pri tome dobro osjećamo to je u redu, ne treba ništa mijenjati, doći će vrijeme kada ćemo prigrliti novosti u naš život.

No, ako se pak u svome trenutnom životnom stanju ne osjećamo ugodno, tada je došlo vrijeme da se pokrenemo s ovog mjesta i započnemo svoje novo putovanje. Osjećaj je naš GPS, naš putokaz i jedino što je važno da osluškujemo i vodimo se njime.

Kada smo osvijestili da više nismo u skladu sa time gdje se nalazimo, tu počinje probijanje zidina naše, do tada, sigurne zone, a koja ujedno postaje za nas ugrožavajuća zona jer tu više nismo dobro.

To je ono stanje kada postajemo nezadovoljni, tražimo izlaze i prihvaćamo koje kakve nove izazove i prilike koje nas nekim čudom baš u takvim trenucima lako nanjuše i pronađu. Pa tako obično krećemo "popravljati" svoju financijsku situaciju i "čistiti" odnose.

Što se tiče financijske situacije prihvaćamo se poslovnih ponuda za koje nismo spremni iz jednog vrlo jednostavnog razloga, a to je da iz stanja nezadovoljstva i donošenih odluka bez puno razmišljanja i provjere da li imamo resurse koji su nam potrebni za raditi baš taj posao, vrlo često nam se dogodi da se osjetimo još nezadovoljniji i frustracija je samim time još veća kada shvatimo da smo i dalje neuspješni što god da pokušamo raditi. A u biti, samo nismo imali potrebne spoznaje o sebi i resurse bez kojih ne možemo u neki novi projekat.

Ako su pak odnosi u pitanju, vrlo često nam se svima dogodi da osjetimo kako nam više nije ugodno provoditi vrijeme sa određenim ljudima. I to je normalno. Svatko od nas raste svojim načinom i svojim tempom i imamo zacrtane svoje rute putovanja. To bismo svi mogli imati na umu i tada bi nam bilo lakše prihvaćati svijet oko sebe. Ono što želim reći je da svaki odnos u našem životu ima svoju svrhu i ne bi nam bio dan da nam ne služi. Dakle, ako smo odlučili da je "čiščenje" odnosa sa nekim ljudima jedan od izlaza iz zone komfora pa neka to onda bude sa oprostom i zahvalnošću. Jer u svim ljudima sa kojima se družimo i provodimo vrijeme mi se zrcalimo. Znači, zahvalnost za ono što smo uvidjeli i naučili o sebi u nekom određenom odnosu i sa tim spoznajama i osjećajem krenuti dalje jer svaka nedovršena i ružno prekinuta priča nam se ponavlja sve dok ne naučimo zbog čega nam je baš taj odnos bio izbor, te otpustimo to iskustvo.

Ono što želim reći je moje viđenje i moje razmišljanje o zoni komfora, a to je da to famozno stanje nije nešto što se mora odmah i sada odbaciti i prisilno mijenjati te raditi nešto što "donosi rezultate" a mi sa time ne rezoniramo. Zona sigurnosti je jedno sigurno polje koje se nalazi oko nas i štiti nas dok god to nama treba. Ja vjerujem da ako se osjetimo tijesno i pomalo poljuljano u trenutnoj životnoj situaciji da je vrijeme da pokušamo osjetiti i osvijestiti što je to što nas veseli i što bi nam donijelo radost i da krenemo prema tome. Da li su to neke nove aktivnosti, rad na sebi, terapije, novo učenje, na nama je izbor i neka bude po osjećaju. I tako kada idemo tamo kamo nas srce vodi, kada gradimo svoje samopouzdanje i sigurnost u sebe sa resursima koje smo integrirali u sebe, sve one zidine oko nas će se polako rušiti, a zona komfora koju smo do sada poznavali samo će biti jedan period života koji smo prerasli i postali spremni birati nova iskustva i kretati se putem svojih želja i ugode. Jer sreća i radost ne dolaze nakon što smo u nečemu uspjeli, već nam uspjeh dolazi kao posljedica radosti i sreće

Jasmina Storjak