Neverbalna komunikacija

2018-10-17

Kako komuniciramo, kako dajemo i primamo poruke? 

Komunikacija je razmjena informacija, ideja, misli i osjećaja, na verbalnoj i neverbalnoj razini. Riječ komunikacija doslovno znači: podijeliti, učiniti nešto općim ili zajedničkim.

Komuniciramo RIJEČIMA, TONOM GLASA I TIJELOM (držanjem, gestakulacijom i mimikom).

Zamislite da je samo 7% od naše ukupne komunikacije ono što smo izgovorili. Što znači da mi još prenosimo informacije, naše misli i osjećaje putem neverbalnog, gestakulirajući, te svojim tonom glasa, a što sve zajedno daje specifičnu poruku i o nama samima. Jedna izgovorena misao uz dodatak mimike i gestakulacije i određenog tona glasa u različitim situacijama i sa drugim ljudima kao i sa našim unutarnjim stanjem može prenjeti totalno različite poruke.

Pa tako jedna vrlo jednostavno izgovorena izjava: " Da, dobro sam!" izgovorena u raznim kontekstima uz emocije i govor tijela te ton glasa zasigurno će zvučati drugačije.

Naša intonacija glasa mijenja se ovisno o raspoloženju, pa ćemo govoriti puno tiše kada smo tužniji, glasnije ako smo dobro raspoloženi, još glasnije ako smo ljuti,a glas nam drhti ako smo nervozni.

Držanje našeg tijela govori puno o nama, našem raspoloženju, namjerama i o našem stanju. Pognutost glave daje signal da smo potišteni, možda šaljemo poruku da želimo da nas svi ostave u miru, dok npr. gestakuliranje i uspravan stav daje poruku da smo radosni. Svako držanje tijela proizvest će određenu spontanu reakciju kod naše okoline a što znači da ljudi oko nas mogu točno znati što da očekuju ili kako bi se mogli postaviti u određenim situacijama.

Našom neverbalnom komunikacijim upravlja naša podsvjest, naš unutarnji dijalog definira naše neverbalno. Podsvjest ili naš nesvjesni um automatski pohranjuje apsolutno sve što se događa u unutarnjem i vanjskom svijetu oko nas. Te pohranjene informacije izlaze iz naših spremišta u podsvjesti ovisno o podražaju i na taj način uz govor tijela, ton glasa i riječi prenosimo svoja unutarnja stanja, a što znači da svatko od nas na neki događaj ili komunikaciju reagira iz svojih uvjerenja i svoje istine, sa onime što je pohranjeno u našoj podsvjesti, u nama samima.